Nechajte sa inšpirovať chutnými letnými receptami s čerstvými jahodami, ktoré sa perfektne hodia do zdravého jedálnička. Aby si na svoje prišiel každý, recepty sú hneď tri. Môžete vyskúšať:
I. nadýchaná jahodová bublanina
II. jahodovo-čokoládové smoothie s banánom
III. špargľový šalát s jahodami a avokádom
Jahody hydratujú telo a sú vhodné aj pri diétach
Všetci milujeme jahody pre ich sladkú chuť a vôňu, ale vedeli ste, že jahody sú aj cenným zdrojom:
- vitamínu C, jehož obsah je porovnateľný s citrusovými plodmi (šálka jahôd obsahuje až 120 % tohto vitamínu)
- vitamínov A, B a E
- ľahko stráviteľné vlákniny, nevyhnutné pre bezproblémové trávenie
- radu minerálov – draslíku, zinoku, horčíku, vápniku alebo mangánu
- antioxidantov – ktoré napríklad podporujú metabolizmus, majú protizápalový účinok a pomáhajú predchádzať prechladnutiu a tvorbe močových a žlčových kameňov
Zrelé bobule obsahujú 87 % vody, takže ich konzumácia je skvelým spôsobom, ako podporiť hydratáciu, a v porovnaní s iným ovocím obsahujú jahody menej cukrov a kalórií. Preto sú vhodné aj pre rôzne diéty.
Recept na nadýchanú jahodovú bublaninu
Pripravte si jemný a vláčny dezert z kvalitných surovín, ktorý vďaka jahodám získa šťavnatosť a príjemnú sladkosť aj bez pridania cukru. Proteínové smoothie v základe dodá ďalšiu porciu bielkovín.
Ingrediencie:
80 g špaldovej múky
150 g čerstvých jahôd
2 polievkové lyžice agávového sirupu
45 g Fit-day proteínové smoothie jahoda-vanilka
2 vajcia
15 g kokosového oleja
100 ml kokosového mlieka
1 čajová lyžička prášku do pečiva
1 čajová lyžička škorice
štipka soli
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 °C a formu vyložíme papierom na pečenie. Oddelíme žĺtky od bielkov a bielky vyšľaháme na sneh, zatiaľ čo žĺtky dáme do misky a pridáme agávový sirup, rozpustený kokosový olej a mlieko. V druhej miske zmiešame všetky suché prísady a potom zmiešame obsah oboch misiek do jednej. Nakoniec do cesta jemne zapracujeme sneh z bielkov.
Hotové cesto nalijeme do formy a pokryjeme rozpolenými jahodami. Bublaninu pečieme 20-30 minút dozlatista. Pred podávaním necháme vychladnúť.
Recept na jahodovo-čokoládové smoothie s banánom
Skvelé raňajky alebo ranné občerstvenie plné čerstvého ovocia, ktorá osvieži a dodá energiu.
Ingrediencie na 2 porcie:
250 g čerstvých jahôd
2 zrelé banány
200 ml kokosového mlieka
90 g Fit-day proteínové smoothie jahoda-čokoláda
kvalitná horká čokoláda na ozdobenie podľa chuti
Postup:
Jahody a banán nakrájame a vložíme do mixéra. Pridáme kokosové mlieko a proteínový kokteil a rozmixujeme do hladka. Pred podávaním vychladíme v chladničke a podľa potreby ozdobíme strúhanou čokoládou.
Recept na špargľový šalát s jahodami a avokádom
Tento recept sa pohráva s jemnou chuťou mladej špargle, ku ktorej sa hodí aj netradičná kombinácia s jahodami a avokádom. Je len na vás, či si ho vychutnáte ako predjedlo, ľahký obed alebo dezert.
Ingrediencie:
1/2 zväzku mladej zelenej špargle
200 g čerstvých jahôd
1 avokádo
4 hrste polníčka (valeriánky)
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžica panenského olivového oleja
1 lyžička balzamikového octu
soľ, korenie
hrsť nasekanej mäty
pražené píniové oriešky na posypanie podľa chuti
Postup:
Odlúpneme drevnatý koniec špargle a stonky nakrájame na malé kúsky. Avokádo a jahody nakrájame na kocky a zmiešame s polničkom a čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou. Pridáme olej, balzamikový ocot, soľ, korenie a mätu. Pred podávaním posypeme praženými píniovými orieškami pre výraznejšiu chuť.