Vedeli ste, že počet pacientov s celiakiou sa z roka na rok neustále zvyšuje? Pritom značná časť chorých jedincov doteraz svoju diagnózu ani nepozná. Ako rozpoznať príznaky neznášanlivosti lepku, kde sa vyskytuje a z akého dôvodu u niektorých vyvoláva vážne zdravotné problémy? A je vhodné prejsť na bezlepkový jedálniček, aj keď je človek zdravý?
Čo je to lepok a celiakia: Nielen vrodené ochorenie, ktorým trpí desaťtisíce Slovákov
Lepok, známy aj pod označením glutén, je zmesou dvoch bielkovín, gliadínu a gluteninu. Tie sa prirodzene nachádzajú v pletive semien obilnín ako je pšenica, raž, jačmeň alebo ovos, pričom napríklad v pšenici môže byť ich obsah až 80 %. Vyšší podiel lepku zároveň dodáva pečivu pružnosť a nadýchanosť.
Ľudia, ktorí lepok nemôžu prijímať trpí tzv. celiakiou (čiže gluténová enteropatia), čo je autoimunitné ochorenie postihujúce asi 1–1,5 % populácie. Tráviaci systém takýchto jedincov sa nedokáže s lepkom vysporiadať a reaguje podráždením a rôznymi zdravotnými problémami, v prvom rade zápalom tenkého čreva. Odhaduje sa, že na Slovensku trpí celiakiou približne jeden z 250 ľudí, ale nie všetci sú diagnostikovaní.
Ak je celiakia vrodená (je aj dedičná), príznaky sa zvyčajne dajú zistiť už v detstve. Ochorenie sa môže vyvinúť aj počas stresovej záťaže, tehotenstva, po pôrode alebo ťažkej chorobe a to v akomkoľvek veku.
Bolesti brucha, nadúvanie, nechutenstvo a oneskorený rast u detí – aj to sú prejavy neznášanlivosti lepku
U ľudí trpiacich celiakiou stačí len malé množstvo lepku a postupne zanikajú alebo úplne miznú črevné klky. Tenké črevo prestane byť schopné vstrebávať živiny, čo má za následok napr. hnačku, nadúvanie, bolesti brucha, nevoľnosť alebo vracanie. To potom vedie k nedostatku vitamínov a minerálov v tele, s čím môžu súvisieť aj menej obvyklé a vážnejšie prejavy ako je chudokrvnosť, únava, neplodnosť aj opakované potraty, osteoporóza (rednutie kostí) alebo pokles hmotnosti. U detí patrí medzi ďalšie typické prejavy nechutenstvo, plačlivosť, nepokoj či oneskorený rast.
Celkovo sa celiakia môže prejaviť až 200 rôznymi spôsobmi a práve široká škála možných príznakov v mnohých prípadoch komplikuje jej diagnózu. Veľká časť ľudí tak o svojej chorobe ani nemusí vedieť.
Rozdiel medzi celiakiou, alergií a intoleranciou na lepok
Celiakia, alergia na lepok (pšenicu) alebo lepková intolerancia sú stavy tela, ktoré majú podobné príznaky, ale odlišujú sa spôsobom, ako organizmus a konkrétne čreva na lepok reagujú:
- Celiakia – autoimunitné porucha s negatívnou reakciou na lepok, konkrétne poškodenie klkov tenkého čreva a vstrebávanie živín. Môže sa prejaviť po narodení ako vrodená, alebo počas života. Prejavy pozri vyššie.
- Alergia na lepok (pšenicu) – reakcia na pšenicu u alergikov je len dočasná a prejaví sa ihneď. Môže ísť o kŕče v žalúdku, bolesti hlavy, nevoľnosť a vracanie, vyrážku, zhoršené dýchanie alebo zahlienení. Alergia nespôsobuje trvalé poškodenie čreva, sliznice alebo orgánu.
- Intolerancia lepku – citlivosť na lepok, ktorý spôsobuje krátkodobé nadúvanie a bolesti brucha, príp. hnačku alebo naopak zápchu. Intolerancia nie je autoimunitné porucha, ale môže v nej vyústiť. Prejavuje sa v rozmedzí 4–72 hodín.
Každý z prípadov je nutné riešiť bezlepkovou diétou, úplným vylúčením konzumácie lepku. V prípade celiakie musí byť diéta dôsledná a celoživotná, pretože je to jediná známa liečba.
Jedálniček môže byť pestrý aj bez lepku
Hoci sa môže na prvý pohľad zdať stravovanie bez lepku pomerne obmedzené a chudobné, opak je pravdou. Všetko je len o zvyku, hľadanie alternatív a celkovo vyváženej strave. Existuje rad špeciálnych bezlepkových potravín od pečiva, múky a cestovín až po cukrovinky, bezlepkové kaše a zmesi na pečenie.
Lepok okrem toho tiež prirodzene nenájdete v nasledujúcich potravinách:
- ovocie (a z neho pripravené smoothie a šťavy)
- zelenina
- zemiaky (i sladké zemiaky)
- pohánka, biela i hnedá ryža, quinoa, kukurica, proso, amarant
- strukoviny: šošovica, hrach, fazuľa, cícer, sója atď.
- superpotraviny: chia semienka, chlorella, spirulina atď.
- bezlepková múka z kukurice, ryže, pohánky a ďalších surovín
- rastlinné oleje: olivový, orechový, avokádový atď.
- čerstvé bylinky
- huby
- orechy: lieskové, vlašské, kešu, mandle, pistácie, para atď.
- semienka
- med
- mäso, ryby a morské plody
- vajcia
- mliečne výrobky (je potrebné kontrolovať zloženie)
- špeciálne bezlepkové údeniny
Na celiakov a všetkých, ktorí sa lepku zámerne vyhýbajú, myslíme aj vo Fit-day. Dbáme na to, aby všetky naše prírodné proteínové nápoje a smoothie neobsahovali žiadny z alergénov a boli dostupné skutočne pre každého – v zložení preto nenájdete laktózu, sóju a pochopiteľne ani spomínaný lepok.
Ak patríte medzi milovníkov pečenia, môžete siahnuť aj po našich nadýchaných proteínových mugcacích s kúskami čokolády alebo ovocie a chutiť vám budú aj raňajkové kaše z bezlepkových vločiek s kokosovým mliekom a MCT olejom – napríklad v obľúbenej príchuti banán-čokoláda.
Potraviny, ktoré obsahujú glutén: Nestačí vyradiť len pečivo
Lepok je bohužial obsiahnutý v celej rade bežne konzumovaných potravín:
- obilniny: pšenica, raž, ovos, bulgur, graham, jačmeň, cirok, kuskus, krúpy, krupica, špalda, droždie
- múka
- slané i sladké pečivo
- cestoviny, semolina
- cereálie a ovsené raňajkové kaše (okrem tých bezlepkových)
- údeniny
- omáčky: majonéza, tatarka, kečupy, sójové omáčky, dresingy, horčica
- marmelády, nugát
- pivo (i nealkoholické) a niektorý tvrdý alkohol
- seitan
Dodržiavanie diéty tak môže byť najmä zo začiatku pomerne náročné, na mieste je starostlivosť a trpezlivosť.
Kde nájdete lepok v skrytej forme? Možno vás prekvapí hranolčeky, kávoviny alebo nakladaná zelenina
U niektorých potravín je zrejmé, že lepok obsahujú, hlavne pečivo a múka. Rad výrobkov by ste si však na prvý pohľad s lepkom nespájali, môže ísť napríklad o rôzne sušienky, čokolády alebo pudingy, ale aj jogurty, ochutené čaje, náhradky kávy alebo zmrzlinu. Niekoho potom prekvapí, že sa na tento zoznam radia aj niektoré hranolčeky, pretlaky, nátierky a paštéty alebo nakladaná zelenina.
Lepok v skrytej forme je teda pomerne nebezpečný a vždy je dôležité preskúmať etiketu.
Označenie lepku na etiketách potravín
V roku 2011 Európska únia uzákonila, že všetky potraviny s lepkom musí mať jeho obsah čitateľne uvedený na etikete. Všetky alergény sú zo zákona na etikete písané tučne, prípadne zvýraznené farbou, veľkosťou či typom písma. Uvádzajú sa buď v zložení potraviny, alebo ako zoznam alergénnych látok za slovom obsahuje. Podľa zákona sa musia uvádzať aj pri nápojoch, nebalených potravinách a jedlách v reštauráciách.
Bezlepkové potraviny spoznáte napríklad podľa značky prečiarknutého klasu alebo označenie vhodné pre celiakov, vhodné pri bezlepkovej diéte, bezlepková potravina alebo gluten free.
Ďalej tiež rozlišujeme:
- potraviny bez lepku: obsahujú do 20 miligramov gluténu/1 kg potraviny
- potraviny s veľmi nízkym obsahom lepku: obsahujú do 100 mg/1 kg potraviny, nie sú ale vhodné pre celiatikov a alergikov na lepok – využívajú je skôr ľudia nie diéte, ktorí lepok zo stravy postupne vypúšťa
- môže obsahovať stopy lepku: označuje riziko, že vo výrobku môžu byť stopy alergénnych zložiek
Ak na etikete nájdete pšenicu, pšeničný škrob, pšeničné klíčky, výťažky, kamut a špaldu, jačmeň, jačmenný slad, raž, ovos alebo ovsené vločky, potom výrobok nie je určený pre celiatikov.
Prečo je v dnešnej dobe populárne sa lepku vyhýbať aneb bezlepková diéta nielen pre celiakov
Bezlepková diéta sa najmä v posledných rokoch stala módnym trendom a mnohí ju dodržiavajú, aj keď zo zdravotných dôvodov nemusia. Hoci sa názory odborníkov niekedy líšia, bezlepkovej diéte nemožno uprieť skutočnosť, že nezaťažuje trávenie, čo zabezpečuje lepšie vstrebávanie živín v črevách. Okrem toho vraj udržiava telo aktívne a prispieva k fyzickej a duševnej výkonnosti.
Pred začatím diéty možno odporučiť konzultáciu s lekárom, navyše je pri vyradení lepku nevyhnutné kontrolovať dostatočný príjem vlákniny a dôležitých vitamínov zo skupiny B. Ďalším aspektom k zváženie je aj skutočnosť, že za špeciálnu bezlepkové produkty si človek spravidla priplatia.