Zabudnite na pizzu v mrazničke, zaviažte si zásteru a doprajte si namiesto nej skutočný chuťový zážitok, navyše s poriadnou porciou proteínu – pretože kto tvrdí, že pizza musí byť nutne nezdravá? Recept na kysnuté cesto je naozaj jednoduchý a zároveň sa postará o krásne nadýchaný výsledok s chrumkavými okrajmi. Aj keď je len na vás, čím si pizzu vylepšíte, my fandíme čisto vegánskej verzii s množstvom zeleniny. Možno vás prekvapí, ako veľmi dobre na pizzi chutí napríklad taký grilovaný baklažán.
Čo budeme potrebovať?
Na cesto (1 veľká pizza pre min. 2 porcie):
250 ml vlažnej vody
2 1/2 lyžičky sušeného droždia
95 g hladkej múky
55 g celozrnnej múky
45 g Fit-day proteín premium natural
1/2 lyžičky soli
2 lyžice olivového oleja
Na obloženie – podľa chuti, napr.
paradajkové sugo v základe, šampiňóny, špenát, artičoky, baklažán, cuketa, paprika, olivy, cesnak, bazalka, oregano...
použiť môžete aj menej obvyklé (ale o to možno lepšie) suroviny ako je: avokádo, karfiol/brokolica, cícer, marinovaný tempeh alebo tofu a rôzne dresingy (tahini, cesnaková, BBQ…)
Postup:
Najprv si pripravíme cesto na pizzu, ktoré musí vykysnúť. Do teplej vody prisypeme droždie a necháme 5 minút odstáť. Medzitým si vo veľkej mise zmiešame múku, proteín a soľ. Pridáme vodu s droždím aj olej a miešame, kým nevnikne mäkké a vláčne cesto, ktoré následne ešte niekoľko minút miesime na dobre pomúčenom povrchu. Hotové cesto vložíme do misy, prikryjeme a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
Z cesta môžeme urobiť jednu veľkú pizzu, alebo ho rozdeliť na dve časti a druhú polovicu zmraziť na neskoršie použitie. Cesto rozvaľkáme do kruhového tvaru a vložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 °C po dobu 4–5 minút, potom pizzu potrieme sugom, pridáme ingrediencie podľa chuti a pečieme ďalších 10 minút, kým okraje nezozlátnu.
Ak sa do receptu pustíte a budete na výsledok patrične hrdí, nezabudnite svoj kuchársky um zvečniť a označiť nás na Instagramu alebo použiť hashtag #fitdayrecepty.