Čerešňová sezóna vrcholí, tak prečo ju nevyužiť naplno! Máme pre vás vegánsky recept na lahodný koláč inšpirovaný francúzskou galetkou s prekladanými okrajmi. Základom je dokonale krehké cesto, v našom prípade vylepšené o karamelový proteínový prášok, naplnené čerešňami a bohato posypané plátkami mandlí. Pre ešte väčší chuťový zážitok odporúčame koláč doplniť o kopček poctivej vanilkovej zmrzliny, s ktorou si ostatné ingrediencie perfektne rozumejú.
Čo budeme na recept potrebovať?
Na cesto:
80 ml orechového mlieka podľa vlastnej preferencie
1 1/2 lyžičky jablčného octu
165 g hladkej múky
45 g Fit-day proteín premium karamel
1 lyžica trstinového cukru
1 lyžička soli
110 g tuhého kokosového oleja
Na náplň:
500 g čerstvých vykôstkovaných čerešní
90 g trstinového cukru
3 lyžice kukuričného škrobu
kôra z 1 citróna
2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
štipka soli
Na posypanie:
60 g na plátky nakrájaných mandlí, blanšírovaných
Postup:
Najprv sa pustíme do prípravy cesta. Orechové mlieko rozšľaháme s octom a necháme 5 minút bokom. Do misy kuchynského robota pridáme všetky suché ingrediencie – múku, proteín, cukor aj soľ a necháme krátko premiešať. Následne pridáme tuhý kokosový olej a postupne prilievame mlieko s octom, kým nevznikne sypké cesto. Cesto skúsime nabrať do hrsti a stlačiť. Pokiaľ nedrží pohromade, pridáme lyžičku vody.
Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu a s pomocou stierky cesto niekoľkokrát preložíme cez seba, kým sa nezačne spájať. Z cesta vytvarujeme hladký disk, prikryjeme misou a necháme 20 minút odpočívať.
Medzitým pripravíme čerešňovú náplň, kedy vo veľkej mise dôkladne zmiešame všetky ingrediencie. Nezabudnite na to, že čerešne musia byť vykôstkované. Plech vyložíme papierom na pečenie a na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme cesto tak, aby vytvorilo kruh s priemerom asi 35–40 cm. Cesto pomocou valčeka prenesieme na plech, pričom nevadí, či jeho okraje presahujú – budú sa prekladať.
Lyžicou navrstvíme na cesto čerešne a nechávame 5–7 centimetrové prázdne okraje, ktoré cez seba prekladáme smerom dovnútra. Takto pripravený koláč prekryjeme fóliou a nechávame odpočívať v chladničke 20–60 minút. V medzičase dáme nahriať rúru na 190 °C. Koláč pred pečením potrieme mliekom a posypeme plátkami mandlí. Ak chceme, môžeme ešte zľahka pocukrovať. Pečieme 40–45 minút, kým koláče nezezlátne.
Pred podávaním necháme 10 minút stuhnúť. Môžeme doplniť o vegánsku vanilkovú zmrzlinu.
Ak sa do receptu pustíte a budete na výsledok patrične hrdí, nezabudnite svoj kuchársky um zvečniť a označiť nás na Instagramu alebo použiť hashtag #fitdayrecepty.