Myslíte si, že proteín a tradičné kysnuté buchty nejdú k sebe? Náš jednoduchý recept, respektíve jeho voňavý výsledok, vás hneď s prvým sústom presvedčí o opaku – chuť bude príjemne korenená a sladká a nutričné hodnoty vylepšené. Aj keď najviac fandíme slivkovému lekváru, náplň môžete zvoliť akú len budete chcieť, napríklad makovú, orechovú alebo jablčnú. Skvelá je ale aj napríklad domäkka podusená nastrúhaná mrkva so škoricou, cukrom, vanilkou a šťavou z citróna (náš tajný tip pre gurmánov).
Čo budeme potrebovať?
Na cesto:
350 g hladkej pšeničnej múky
150 g celozrnnej špaldovej múky
45 g Fit-day proteín premium natural
260 ml rastlinného mlieka
100 g trstinového cukru
130 g kokosového oleja
25 g čerstvého droždia
1/2 lyžičky mletej vanilky
1/2 lyžičky soli
Na lekvárovú náplň:
300 g slivkového lekváru
4 lyžice datľového sirupu
4 lyžice vody
1 badián
1 kúsok celej škorice
3 klinčeky
Postup:
Vo veľkej mise zmiešame všetky sypké ingrediencie na prípravu cesta, teda múku, cukor, proteín, vanilku a soľ. V strede zmesi vytvoríme jamku, v ktorej z droždia a trošky rastlinného mlieka vytvoríme riedke cestíčko. Misu zakryjeme a necháme vzísť kvások. Následne pridáme zvyšné rastlinné mlieko a 75 g tekutého kokosového oleja. Cesto miesime asi 10 minút, kým nie je hladké a tvárne, zakryjeme ho a necháme kysnúť po dobu 90 minút.
V medzičase si pripravíme lekvárovú náplň. V malom kastróliku zmiešame datľový sirup s vodou, pridáme korenie a privedieme do varu. Zmes zvaríme späť na sirup, vyberieme korenie a necháme vychladnúť. Koreneným sirupom nariedime lekvár do konzistencie ideálne na plnenie – náplň nesmie byť vyložene tuhá, ani tekutá, aby z buchiet počas pečenia nevytekala.
Akonáhle je cesto správne vykysnuté, pustíme sa do prípravy buchiet. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnikový plát hrubý asi 1 cm, ktoré rozkrájame nožom na asi 20 súmerných štvorcov. Do stredu každého štvorca dáme trochu lekváru, starostlivo spojíme rohy cesta av dlani vytvarujeme malé bochníčky. Buchty vyskladáme do vymasteného pekáča, jemne potrieme zvyšným kokosovým olejom, zakryjeme a necháme ešte krátko kysnúť, asi 20 minút.
Buchty pečieme 30–40 minút v rúre predhriatej na 180°C. Pred podávaním necháme vychladnúť a môžeme zľahka pocukrovať.
Ak sa do receptu pustíte a budete na výsledok patrične hrdí, nezabudnite svoj kuchársky um zvečniť a označiť nás na Instagramu alebo použiť hashtag #fitdayrecepty.