Vedeli ste, že sú lesné plody jediným rýdzo pôvodným druhom ovocia na našom území? Čo je ale dôležitejšie je skutočnosť, že patrí medzi vôbec najzdravšie potraviny, ktoré si môžete dopriať. O tom napokon svedčí aj ich žiarivá farba, tá u ovocia a zeleniny indikuje vysoký obsah živín, najmä antioxidantov. Aj z tohto dôvodu sa konzumácia lesného ovocia odporúča za súčasť protizápalového jedálnička pri prevencii i kontrole mnohých chronických ochorení.
Okrem toho sú lesné plody jednoducho lahodné, sladké či príjemne nakyslej a perfektné na raňajky, sladký obed, ale aj dezert. Aj keď sa môže zdať, že viac netreba dodávať, pretože maliny, černice, jahody a čučoriedky rovnako všetci milujeme, poďme si o nich a ich pozitívnych účinkoch na ľudský organizmus povedať ešte viac.
Nízky počet kalórií a veľa vitamínu C a vlákniny pre správne zažívanie
Ak odmietate sladké s tým, že nechcete pribrať, môžete staviť práve na lesné ovocie. Tak napríklad 100 g malín (jedna hrsť) obsahuje iba 52 kcal, zatiaľ čo rovnaké množstvo jahôd iba 32 kcal. Je preto jasné, že žiadne vyškrtávanie z jedálnička pred začatím diéty sa konať nemusí.
V farebných drobnom ovocí nájdete tiež značné množstvo vitamínu C, vo zmieňované hrsti ostružín je ukryto až 35 % dennej odporúčanej dávky (80 mg), z čoho vyplýva, že už tri hrste plne pokryjú požadované množstvo. A jahôd vám bude stačiť dokonca len jedna hrsť! Vitamín C pritom nie je dôležitý len na jeseň a v zime, aj keď práve vtedy jeho dôležitosť predsa len zase o niečo rastie. Dennú odporúčanú dávku by sme mali prijať jednoducho každý deň. Vitamín totiž prispieva k:
- normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu kostí
- zníženie vyčerpania a únavy
- ochrane buniek pred oxidačným stresom
- normálnej funkcii energetického metabolizmu
- normálnej funkcii imunitného systému
Všetky lesné ovocie je tiež pomerne dobrým zdrojom minerálov, pričom hodnoty u jednotlivých druhov sú v tomto prípade podobné. Ide hlavne o mangán alebo železo.
V prípade vlákniny, ak rozpustné, tak nerozpustné, už hovoríme o vynikajúcom zdroji. Práve rozpustná vláknina môže pomôcť s utlmením hladu a zvýšeným pocitom sýtosti, pretože spomaľuje proces trávenia, respektíve pohyb potravy tráviacim traktom. Vysoký obsah vlákniny zároveň značí aj nízky obsah stráviteľných (čistých) sacharidov, a lesné ovocie je preto vhodné aj pre diabetikov, ktorí môžu zaradiť jednu porciu do svojho denného jedálnička.
Zo spomínanej štvorice ovocia sú na vlákninu najbohatšie maliny (6,5 g vlákniny/100 g) a černice (5,3 g vlákniny/100 g). Vyberajte si radšej čerstvé ovocie ako napríklad džúsy, v ktorých je obsah vlákniny zanedbateľný (najviac vlákniny sa zvyčajne skrýva v šupke a tesne pod ňou).
Najvyššia antioxidačné hodnota spoločne s granátovým jablkom
Antioxidanty sú cenné látky, nevyhnutné pri boji s voľnými radikálmi, nestabilnými molekulami, ktoré môžu pri veľkom množstve spôsobovať poškodenie buniek a oxidatívny stres. Preto by každého mala automaticky potešiť správa, že v lesných plodoch je týchto blahodarných látok naozaj požehnane. Štúdia z roku 2008 (1) dokonca preukázala, že z bežne konzumovaného ovocia majú čučoriedky, maliny a černice spoločne s granátový jablkom vôbec najvyššiu antioxidačnú aktivitu.
A ako presne prírodné antioxidanty z lesného ovocia organizmu prospievajú? Okrem ochrany buniek a znižovanie oxidatívneho stresu môžu pomôcť predchádzať poškodeniu DNA voľnými radikálmi alebo tiež prispieť k zníženiu rizika výskytu nádorových ochorení.
Pre zdravé srdce a správny krvný tlak
Na základe overených štúdií (napr. 2 alebo 3), spájame drobné bobuľovité ovocie ako jahody alebo čučoriedky aj s pozitívnym vplyvom na znižovanie hladiny LDL (zlého) cholesterolu v krvi. Práve vysoký LDL cholesterol je pritom považovaný za jeden z hlavných rizikových faktorov vzniku srdcových ochorení.
Najmä čučoriedky potom nadchnú aj priaznivým vplyvom na hladinu krvného tlaku, a to v spojitosti s ich antioxidačnými vlastnosťami, kedy zlepšujú pružnosť stien ciev.
Ďalšie blahodarné účinky bobuľovín – menej vrások a zdravá črevná mikroflóra
Lesné plody:
- majú silné protizápalové účinky – môžu tak prispieť v boji proti chronickému zápalu, ktorý vzniká v dôsledku zvýšeného stresu, nezdravého stravovania a nedostatočnej fyzickej aktivity (a spája sa s cukrovkou, srdcovými chorobami, obezitou alebo inými civilizačnými ochoreniami)
- podporujú zdravie črevnej mikroflóry vďaka podielu prebiotík a vlákniny
- pre obsah antixodiantů ako sú antokyány, kyselina elagová alebo resveratrol môžu znižovať riziko nádorových ochorení
- eliminujú vznik vrások a chráni pleť pred prejavmi starnutia
Hoci sme doteraz nespomenuli brusnice, samozrejme medzi lesné bobuľoviny patrí a všetky uvedené charakteristiky a pozitíva sa na ne tiež vzťahujú. Okrem toho im navyše patrí ešte jedno prvenstvo. Ak hovoríme o zdravie močových ciest, sú to práve brusnice, ako prvé sa nám automaticky vybavia práve brusnice. Štúdia z roku 2017 (4) preukázala, že u žien, ktoré sú k infekcii močových ciest náchylnejšie, bolo zistené, že pravidelná konzumácia brusníc znižuje riziko infekcií o celých 26 %.
Sú lesné plody naozaj pre každého aneb do akého jedálnička patrí?
Ak máte dojem, že sú lesné plody, či už čerstvé alebo mrazené, synonymom pre zdravie a prospieť môžu tým pádom každému, v podstate máte pravdu. Ako bolo spomenuté hneď v úvode, rozhodne sa nemusíte báť, že by sa po malinách, čučoriedkach alebo jahodách naberalo na váhe, sú nízkokalorické s neveľkým množstvom stráviteľných sacharidov – skvele sa teda hodí do celej rady diét, či už máme na mysli paleo diétu alebo treba stredomorskou. Dokonca aj ľudia na ketogénnej alebo nízkosacharidovej (low carb) diéte sa lesnému ovociu nemusí vyhýbať (aj keď sa tak často deje), zvyčajne ich stačí konzumovať v rozumnom množstve a s ohľadom na zvyšok jedálnička.
Pred plody by sa mali mať na pozore len dve skupiny osôb. Ľudia, ktorí na ne trpia alergiou (najčastejšie ide o jahody) a tí, ktorí sa stretávajú s poruchami trávenia a drží preto diétu s nízkym obsahom vlákniny.
Máte chuť na smoothie s čučoriedkami a brusnicami alebo dáte prenos malinovému chia pudingu?
Patríte medzi milovníkov lesného ovocia a náš článok vás potešil? Potom vás možno poteší ešte viac, že vo Fit-day produktoch nájdete lesné ovocie v sušenej aj lyofilizovanej (mrazom sušenej) podobe. V proteínovom smoothie long-life sme nešetrili lyofilizovanými čučoriedkami a brusnicami, zatiaľ čo vo smoothie koktailoch jahoda-čokoláda alebo jahoda-vanilka nájdete jahodový prášok zo sušených jahôd. A ak máte zo všetkého najradšej maliny, radosť vám určite urobí proteínový mugcake čoko-malina alebo malinový chia puding.
A ak neviete, čo s čerstvým ovocím, alebo máte železnú zásobu v mrazáku, inšpiráciu nájdete aj v receptoch na našom blogu. Odporúčať môžeme napríklad obľúbený recept na americký čučoriedkový koláč s bielym jogurtom alebo svieži jahodovo-černicovú smoothie bowl.