Receptov na banánový chlebíček čiže banana bread existuje veľa a nie je sa čomu diviť – treba len pár ingrediencií, forma a chvíle pečenia a výživný múčnik je razom na svete. Navyše ide o vďačný spôsob, ako zachrániť aj zabudnuté prezreté banány. Ak ste medzi vyskúšanými receptami stále nenašli svojho favorita, alebo snáď chlebíček ešte nikdy neskúšali, trúfame si tvrdiť, že ten náš s kúskami čokolády, vanilkovým proteínom a javorovým sirupom čoskoro zvládnete aj naslepo.
Čo budeme na banán bread potrebovať?
3 väčšie zrelé banány (asi 190 g)
90 g ovsenej múky
50 g Fit-day proteín performance vanilka
80 ml javorového sirupu
45 ml rozpusteného kokosového oleja
3 lyžice čokoládových kôstok (alebo drvených kakaových bôbov)
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
1 lyžička jedlej sódy
1 lyžička mletej škorice
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 °C, formu na chlebíček zľahka vymastíme kokosovým olejom a necháme bokom. Banány olúpeme a v mise za pomoci vidličky roztlačíme na pyré. Do misy pridáme javorový sirup a olej a dobre premiešame. Následne prisypeme všetky suché ingrediencie, teda ovsenú múku, proteín, kypriaci prášok, jedlú sódu a škoricu. Akonáhle vznikne hladké cesto, prelejeme ho do pripravenej formy, posypeme čokoládou alebo kakaovými bôbmi a pečieme 35–45 minút alebo dozlatista.
Banánový chlebíček by mal v strede zostať vláčny a vlhký, je preto v poriadku, keď sa cesto na špajli mierne lepí. Pred krájaním necháme chlebíček úplne vychladnúť.
Ak sa do receptu pustíte a budete na výsledok patrične hrdí, nezabudnite svoj kuchársky um zvečniť a označiť nás na Instagramu alebo použiť hashtag #fitdayrecepty.