Zastávame ten názor, že bez poctivej vianočky nie sú tie pravé Vianoce. Pokiaľ prikyvujete, máme pre vás skvelú správu a nový obľúbený recept – s našou vianočkou totiž môže mať krásne sviatky každý. Nielen, že je vláčna, tak akurát sladká a bude voňať až k susedom, ale zároveň je vhodná aj pre vegánov a celiakov. Postup je navyše ľahký, stačí len pár surovín, trocha trpezlivosti pri kysnutí a výsledok bude stáť za to. Čo už také ľahké nie je ich ukoristiť si pre seba viac ako jeden kúsok.
Čo budeme potrebovať?
Na cesto:
350 g ovsenej múky
150 ml mandľového mlieka
70 g rozpusteného rastlinného masla
70 g trstinového cukru
7 g sušeného droždia
štipka soli
citrónová kôra
Pred pečením:
javorový sirup zriedený vodou na potretie vianočky
Postup:
Najprv si založíme kvások: do mandľového mlieka prisypeme droždie, premiešame a necháme odstáť 10–15 minút. Medzitým si vo veľkej mise zmiešame múku, trstinový cukor, citrónovú kôru a soľ. Pridáme vzídený kvások a rastlinné maslo a vypracujeme bochník cesta, ktorý poprášime múkou, vložíme späť do misy, prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť.
Po kysnutí rozdelíme cesto na 6 rovnakých dielov, z ktorých vyvaľkáme rovnako dlhé valčeky. Tie v jednom konci spojíme a pustíme sa do pletenia (pre presný návod, ako vianočku pliesť, navštívte náš Instagram s videoreceptom). Upletenú vianočku položíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme zriedeným javorovým sirupom a bohato poukladáme nasekanými mandľami a datľami. Necháme ďalšiu hodinu kysnúť.
Vianočku pečieme v rúre predhriatej na 170 °C približne 40–45 minút, kým nezíska zlatistý nádych a cesto sa nelepí na špajli. Pred podávaním necháme vianočku vychladnúť a môžeme zľahka pocukrovať.
Ak sa do receptu pustíte a budete na výsledok patrične hrdí, nezabudnite svoj kuchársky um zvečniť a označiť nás na Instagrame alebo použiť hashtag #fitdayrecepty.
Ak sa do receptu pustíte a budete na výsledok patrične hrdí, nezabudnite svoj kuchársky um zvečniť a označiť nás na Instagramu alebo použiť hashtag #fitdayrecepty.