Voňavá pečená tekvica plnená cherry paradajkami a údeným tofu je presne tým druhom receptu, ktorý dokazuje, že jednoduché a zdravé vegánske jedlo z niekoľkých málo surovín môže patriť k vašim vôbec najobľúbenejším. Tanier hrajúci farbami je navyše pastvou aj pre oči.
Čo budeme na pečenú tekvicu potrebovať?
2 porcie:
1 stredne veľká tekvica – špagetová alebo hokaido
100 g údeného tofu
150 g cherry paradajok
1/2 lyžičky kurkumy
čerstvá petržlenová vňať
korenie
Postup:
Rúru dáme predhriať na 150 °C a pustíme sa do prípravy tekvice, ktorú starostlivo umyjeme, rozkrojíme a vyberme stred so semienkami – šupku nelúpeme! Obe polovice rozkrojenej tekvice položíme vnútornou stranou dole na plech vyložený papierom na pečenie a na pár miestach ich prepichneme vidličkou. Pečieme asi hodinu.
Medzitým si rozohrejeme panvicu, na ktorú nadrolíme údené tofu, dochutíme kurkumou a korením a 10 minút restujeme. Konzistenciou by malo tofu pripomínať miešané vajcia. Na záver k tofu pridáme nakrájané cherry paradajky a petržlenovú vňať a necháme 5 minút podusiť.
Akonáhle je tekvica upečená, dužinu natrháme vidličkou na podlhovasté vlákna, v prípade hokaido tekvica na menšie kúsky a bohato dozdobíme tofu zmesou. Pre výraznejšiu chuť môžeme podávať s plátkom citróna.
Recept je prevzatý z Jitkinho detoxu, ucelenej očistnej kúry na 20 dní, ktorá pomocou správne zvoleného jedálnička odľahčí telu. Ak sa do receptu pustíte a budete na výsledok patrične hrdí, nezabudnite svoj kuchársky um zvečniť a označiť nás na Instagramu alebo použiť hashtag #fitdayrecepty.