3x recept: Šťavnaté proteínové tyčinky plné ovocia a orechov

Tiež sa nemôžete dočkať, až zase cez víkend vyrazíte na výlet? V tom prípade by vám v batohu nemala chýbať rýchla desiata, ktorá zaženie hlad, doplní energiu a nadchne chuťou, takže kilometre budú hneď ubiehať rýchlejšie. My vsádzame na domáce proteínové tyčinky plné sušeného ovocia, chrumkavých orechov a ďalších prírodných ingrediencií. Na postupe nie je nič ťažké a pretože je možných chuťových kombinácií naozaj nespočetné množstvo, máme pre vás na vyskúšanie hneď v 3 variantoch tyčiniek – schválne, ktorá to u vás vyhrá.

 

Tyčinky s kúskami mandlí, brusníc, vločiek a semienok na šedom pozadí

 

Datlové tyčinky s kešu

Čo budeme na recept potrebovať?

4 porcie:

110 g kešu orechov

70 g mandlí

10 kusov vykôstkovaných datlí

20 g sušených brusníc

30 g ovsených vločiek

1 lyžica javorového sirupu

 

Postup:

Kým sa pustíme do prípravy samotných tyčiniek, namáčame orechy v prikrytej mise so studenou vodou po dobu 60 minút a datle naopak v horúcej vode po dobu 30 minút, potom starostlivo osušíme a dáme nahriať rúru na 170 °C.

Do mixéra najprv vložíme orechy a brusnice a mixujeme, pokiaľ nie sú orechy nasekané na drobné kúsky. Zmes presypeme spoločne s ovsenými vločkami do misy a necháme bokom. V mixéri následne spojíme datle a javorový sirup v pyré, ktoré pridáme v mise dôkladne zmiešame s orechmi a vločkami – zmes musí byť hutná a lepkavá.

Vzniknutú zmes rozprestrieme na plechu vystlanom papierom na pečenie a vytvarujeme obdĺžnik s výškou asi 1–1,5 cm. Pečieme 4–5 hodín podľa výkonu rúry, pokiaľ nie je plát pevný, nesmie byť ale tvrdý. Po dopečení necháme vychladnúť a nakrájame na rovnomerné 4 diely. Pre čo najdlhšiu trvanlivosť odporúčame tyčinky zabaliť do voskovaného papiera alebo uložiť do vzduchotesnej nádoby.

 

Kokosovo-ananásové tyčinky

Čo budeme na recept potrebovať?

4 porcie:

175 g mandlí

25 g strúhaného kokosu

20 g sušeného ananásu

30 g Fit-day proteín premium natural

1 lyžica javorového sirupu

40 ml horúcej vody

1/2 lyžičky vanilkového extraktu

štipka morskej soli

 

Postup:

Mandle rozmixujeme v mixéri a pridáme spoločne so strúhaným kokosom do misy. V mixéri rozmixujeme ananás, prípadne nakrájame nožom na malé kúsky a pridáme k zmesi mandlí a kokosu, ku ktorej prisypeme aj proteínový prášok a soľ.

V druhej mise zmiešame javorový sirup s vodou a vanilkovým extraktom a potom spojíme obe zmesi do jednej. Pokiaľ je zmes veľmi hutná, môžeme pridať viac horúcej vody alebo sirupu a pokiaľ naopak veľmi riedka, stačí prisypeme proteín. Z hotovej zmesi vytvarujeme rovnomerný obdĺžnik, vysoký asi 2 cm, ktorý uložíme na hodinu do chladničky a potom rozkrájame. Tyčinky uchovávame v chladničke vo vzduchotesnej nádobe po dobu max. 7 dní.

 

Nepečené quinoové tyčinky s arašidovým maslom

Čo budeme na recept potrebovať?

4 porcie:

60 g quinoy

70 g mandlí

16 kusov vykôstkovaných datlí

85 g arašidového masla

40 g nadrvenej horkej čokolády

 

Postup:

Quinú uvaríme podľa návodu, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a uložíme na min. 2 hodiny do chladničky.

V mixéri najskôr rozmixujeme samotné datle, ktoré necháme bokom, a následne na drobné kúsky mixujeme aj mandle. K mandliam do mixéra pridáme späť datle, ale aj arašidové maslo a quinú a mixujeme tak dlho, kým sa všetky ingrediencie dobre nespoja a nevznikne tvárna hmota, z ktorej zhotovíme tyčinky s výškou asi 2 cm. Tie uložíme na 30 minút do mrazničky, zatiaľ čo si na miernom plameni rozpustíme čokoládu a následne ju potrieme vychladené tyčinky. Čokoládu necháme stuhnúť a pre dlhšiu trvanlivosť môžeme tyčinky opäť uložiť do vzduchotesnej nádoby alebo zabaliť do voskovaného papiera.

Ak sa do receptu pustíte a budete na výsledok patrične hrdí, nezabudnite svoj kuchársky um zvečniť a označiť nás na Instagramu alebo použiť hashtag #fitdayrecepty. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.