Tiež sa nemôžete dočkať, až zase cez víkend vyrazíte na výlet? V tom prípade by vám v batohu nemala chýbať rýchla desiata, ktorá zaženie hlad, doplní energiu a nadchne chuťou, takže kilometre budú hneď ubiehať rýchlejšie. My vsádzame na domáce proteínové tyčinky plné sušeného ovocia, chrumkavých orechov a ďalších prírodných ingrediencií. Na postupe nie je nič ťažké a pretože je možných chuťových kombinácií naozaj nespočetné množstvo, máme pre vás na vyskúšanie hneď v 3 variantoch tyčiniek – schválne, ktorá to u vás vyhrá.
Datlové tyčinky s kešu
Čo budeme na recept potrebovať?
4 porcie:
110 g kešu orechov
70 g mandlí
10 kusov vykôstkovaných datlí
20 g sušených brusníc
30 g ovsených vločiek
1 lyžica javorového sirupu
Postup:
Kým sa pustíme do prípravy samotných tyčiniek, namáčame orechy v prikrytej mise so studenou vodou po dobu 60 minút a datle naopak v horúcej vode po dobu 30 minút, potom starostlivo osušíme a dáme nahriať rúru na 170 °C.
Do mixéra najprv vložíme orechy a brusnice a mixujeme, pokiaľ nie sú orechy nasekané na drobné kúsky. Zmes presypeme spoločne s ovsenými vločkami do misy a necháme bokom. V mixéri následne spojíme datle a javorový sirup v pyré, ktoré pridáme v mise dôkladne zmiešame s orechmi a vločkami – zmes musí byť hutná a lepkavá.
Vzniknutú zmes rozprestrieme na plechu vystlanom papierom na pečenie a vytvarujeme obdĺžnik s výškou asi 1–1,5 cm. Pečieme 4–5 hodín podľa výkonu rúry, pokiaľ nie je plát pevný, nesmie byť ale tvrdý. Po dopečení necháme vychladnúť a nakrájame na rovnomerné 4 diely. Pre čo najdlhšiu trvanlivosť odporúčame tyčinky zabaliť do voskovaného papiera alebo uložiť do vzduchotesnej nádoby.
Kokosovo-ananásové tyčinky
Čo budeme na recept potrebovať?
4 porcie:
175 g mandlí
25 g strúhaného kokosu
20 g sušeného ananásu
30 g Fit-day proteín premium natural
1 lyžica javorového sirupu
40 ml horúcej vody
1/2 lyžičky vanilkového extraktu
štipka morskej soli
Postup:
Mandle rozmixujeme v mixéri a pridáme spoločne so strúhaným kokosom do misy. V mixéri rozmixujeme ananás, prípadne nakrájame nožom na malé kúsky a pridáme k zmesi mandlí a kokosu, ku ktorej prisypeme aj proteínový prášok a soľ.
V druhej mise zmiešame javorový sirup s vodou a vanilkovým extraktom a potom spojíme obe zmesi do jednej. Pokiaľ je zmes veľmi hutná, môžeme pridať viac horúcej vody alebo sirupu a pokiaľ naopak veľmi riedka, stačí prisypeme proteín. Z hotovej zmesi vytvarujeme rovnomerný obdĺžnik, vysoký asi 2 cm, ktorý uložíme na hodinu do chladničky a potom rozkrájame. Tyčinky uchovávame v chladničke vo vzduchotesnej nádobe po dobu max. 7 dní.
Nepečené quinoové tyčinky s arašidovým maslom
Čo budeme na recept potrebovať?
4 porcie:
60 g quinoy
70 g mandlí
16 kusov vykôstkovaných datlí
85 g arašidového masla
40 g nadrvenej horkej čokolády
Postup:
Quinú uvaríme podľa návodu, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a uložíme na min. 2 hodiny do chladničky.
V mixéri najskôr rozmixujeme samotné datle, ktoré necháme bokom, a následne na drobné kúsky mixujeme aj mandle. K mandliam do mixéra pridáme späť datle, ale aj arašidové maslo a quinú a mixujeme tak dlho, kým sa všetky ingrediencie dobre nespoja a nevznikne tvárna hmota, z ktorej zhotovíme tyčinky s výškou asi 2 cm. Tie uložíme na 30 minút do mrazničky, zatiaľ čo si na miernom plameni rozpustíme čokoládu a následne ju potrieme vychladené tyčinky. Čokoládu necháme stuhnúť a pre dlhšiu trvanlivosť môžeme tyčinky opäť uložiť do vzduchotesnej nádoby alebo zabaliť do voskovaného papiera.
Ak sa do receptu pustíte a budete na výsledok patrične hrdí, nezabudnite svoj kuchársky um zvečniť a označiť nás na Instagramu alebo použiť hashtag #fitdayrecepty.