O superpotravinách sme už všetci počuli, rovnako ako o dlhom rade zdravotných benefitov, ktoré ponúkajú. Otázkou pre mnohých avšak zostáva, ako naplno využiť ich potenciál a zaradiť ich do bežného jedálneho lístka.
Vyskúšajte naše ľahké recepty, ktoré vám bez ťažkostí dokážu, že superpotraviny nepatria len do detoxikačného smoothie alebo pohára vody ráno.
Mangový puding so spirulinou
Spirulina patrí medzi obľúbené zelené superpotraviny a pýši sa výnimočným zložením. Za zmienku napríklad stojí vysoký obsah vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu, a pomáha tak chrániť organizmus.
Ingrediencie:
1 lyžica spiruliny
2 zrelé mangá
šťava z 1 citróna
stévia alebo med na dosladenie
Postup:
Dezert v štýle pudingu je veľmi ľahký na prípravu. Stačí rozmixovať mango, pridať spirulinu, citrónovú šťavu a dosladiť stéviou alebo medom. Na záver necháme puding stuhnúť v chladničke.
Bezlepkové sušienky s chia semienkami
Chia semienka predstavujú bohatý zdroj omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné na správne a bezproblémové fungovanie organizmu a ktoré si telo zároveň nedokáže samo vytvoriť. Ich pravidelná konzumácia môže údajne pomôcť aj s reguláciou krvného tlaku či znížením hladiny LDL cholesterolu. V našich bezlepkových sušienkach navyše budú chia semienka príjemne chrupčať.
Ingrediencie:
220 g arašidového masla
1 lyžica kvalitného kakaového prášku
1 lyžica chia semienok
1 vajíčko
1 lyžica javorového alebo datľového sirupu
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Všetky ingrediencie zmiešame v mise a vzniknutú zmes rozdelíme na guľôčky, z ktorých prstami alebo dlaňou vytvarujeme silnejšie guľaté placky.
Takto pripravené sušienky pečieme zhruba desať minút dozlatista.
Šalát so zálievkou z mladého jačmeňa
Mladý jačmeň sa nielen vďaka tomu, že je skvelou prevenciou proti civilizačným ochoreniam, radí medzi superpotraviny. Okrem zeleného detoxikačného smoothie si z neho možno pripraviť aj vynikajúcu zálievku, ktorá skvele dochutí ľahký šalát.
Ingrediencie:
1 balenie šalátových listov a zelenina podľa chuti
2 lyžičky prášku z mladého jačmeňa
2 lyžice jablčného octu
4 lyžice panenského olivového oleja
2 nasekané jarné cibuľky
petržlen, soľ, čierne korenie a roztlačený cesnak podľa chuti
Postup:
Listy šalátu operieme pod studenou vodou a dáme do misy. Môžeme pridať aj obľúbenú zeleninu, cícer alebo napríklad klíčky. Zo zvyšných ingrediencií pripravíme zálievku, ktorou polejeme pripravený šalát. Ten môže poslúžiť ako hlavné jedlo aj ľahko stráviteľná chutná príloha.