Či už patríte do skupiny tých, ktorí nedajú na svieže šaláty plné vitamínov dopustiť, alebo sa naopak radíte medzi šalátových odporcov a odmietate uveriť, že by vás zelenina poliata dresingom mohla niekedy zasýtiť, tento recept si vás získa. Ide totiž o akéhosi kríženca medzi teplým jedlom a spomínaným šalátom. Hlavnou ingredienciou receptu je nepochybne quinoa, nadýchaná a jemná pseudoobilovina neutrálnej chuti, o ktorú sa naopak postará kombinácia cesnaku, koriandra, voňavých píniových orieškov a sladkokyslého balsamico. A výsledok? Prvá spomínaná skupina sa len utvrdí v tom, že na šalát je vždy správny čas a príležitosť a druhá sa už nebude na tanier pretekajúci zeleninou, strukovinami alebo orechmi pozerať cez prsty.
Čo budeme potrebovať?
Na šalát (4 porcie):
190 g nevarenej BIO quinoy
6 plátkov syra halloumi
3 lyžice extra panenského olivového oleja
stredne veľká šalotka
2 strúčiky cesnaku
300 ml zeleninového vývaru
2 hrste píniových orieškov
menšie zväzok čerstvej petržlenovej vňate
2 vetvičky koriandru
krémové balsamico
korenie, soľ
Na dozdobenie:
plátky avokáda a šalátové uhorky, poľníček a mesiačik citróna na dochutenie
Postup:
Quinou prepláchneme pod horúcou vodou a necháme okapať. Na strednom plameni rozohrejeme hlbokú panvicu s lyžicou olivového oleja, na ktorom krátko orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku, kým dosklovita. Pridáme drvený cesnak a asi minútu miešame, aby sa vôňa prepojili. Na ďalšie 2 minúty prisypeme quinou a starostlivo miešame. Zmes následne zalejeme pripraveným zeleninovým vývarom, osolíme a privedieme k varu. Panvicu potom prikryjeme, znížime teplotu a necháme variť približne 10 minút alebo kým sa tekutina úplne nevstrebe a quinoa nezmäkne.
Kým sa quinoa varí, siahneme po ďalšej panvici s nepriľnavým povrchom a rozohrejeme ju na strednom plameni. Prisypeme píniové oriešky a restujeme asi 3 minúty, kým oriešky ľahko nezhnednú. Oriešky dáme bokom a na rozpálenú panvicu kvapneme lyžicu olivového oleja. Halloumi nakrájané na rovnomerné plátky opekáme z každej strany približne 3 minúty dozlatista.
Keď máme hotovo, premiešame quinou s píniovými orieškami a lyžicou olivového oleja, pridáme čerstvo nasekanú petržlenovú vňať a koriander a dochutíme korením. Na záver prelejeme krémovým balsamicom. Servírujeme s plátkami opečeného halloumi a môžeme dozdobiť kolieskami šalátové uhorky, poľníčkom alebo mesiačikom citróna. Ak máte naozaj hlad, môžete si tanier doplniť aj plátky avokáda, ktoré sa k zmesi chutí dokonale hodia.
Ak sa do receptu pustíte a budete na výsledok patrične hrdí, nezabudnite svoj kuchársky um zvečniť a označiť nás na Instagramu alebo použiť hashtag #fitdayrecepty.