Chuť na sladké prepadne z času na čas snáď každého a práve pre tieto prípady je náš recept na proteínové citrónové cupcaky s jemným krémom ako stvorený. Plus sa vďaka nemu bezpochyby blysnete aj na kadejakej oslave a rodinnom stretnutí – nadýchané cupcaky s vláčnym stredom a intenzívnou citrónovou chuťou neodmietne nikto. Okrem toho recept pracuje len s rastlinnými ingredienciami, takže neprídu skrátka ani vegáni a tí, ktorí sa z najrôznejších dôvodov vyhýbajú laktóze.
Čo budeme na recept potrebovať?
Na 12 cupcakov:
180 g polohrubej múky
45 g Fit-day proteín premium banán
1,5 lyžičky prášku do pečiva
1/2 lyžičky jedlej sódy
1 lyžička soli
kôra z jedného citróna
1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
175 ml sójového mlieka
80 ml rastlinného oleja
80 g čistého rastlinného jogurtu alebo nesladeného jablčného pyré
200 g trstinového cukru
Na krém:
210 g zmäknutého rastlinného masla
420 g cukru múčka
kôra z jedného citróna
1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
1/2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
Rúru dáme predhriať na 180 °C, pripravíme si 12 cupcakových formičiek a pustíme sa do prípravy cesta. V stredne veľkej mise vyšľaháme sójové mlieko a citrónovú šťavu a necháme stáť bokom asi 5 minút – potom pridáme aj olej, jogurt, citrónovú kôru a cukor. Všetko dobre prešľaháme. V ďalšej mise si medzitým premiešame múku, proteín, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ. Akonáhle máme obsah oboch mís pripravený, spojíme ich v jedno cesto – mokré ingrediencie pridáme k tým suchým. Cesto musíme starostlivo vyšľahať, aby sme predišli hrudkám.
Keď máme cesto hotové, rovnomerne ho rozlejeme do formičiek, každú by sme mali naplniť asi do polovice. Plech s formičkami vložíme do rúry a pečieme asi 18–22 minút, kým cupcaky zľahka nezozlátnu. Pri dotyku by mal ich povrch pružiť. Necháme dostatočne dlho vychladnúť.
Na prípravu krému budeme potrebovať šľahač alebo mixér. Najprv šľaháme 3–5 minút samotné rastlinné maslo, pokiaľ nie je nadýchané. Pridáme citrónovú kôru, šťavu, vanilkový extrakt a asi 1/4 cukru. Šľaháme asi minútu, kým sa hmota nespojí a nie je krásne hladká a hustá. Postup opakujeme tak dlho, pokiaľ postupne nepridáme všetok cukor.
Krém môžeme na cupcaky nanášať lyžičkou alebo lepšie – prostredníctvom zdobiaceho vrecka. Hotové citrónové cupcaky uchovávame v chlade.
Ak sa do receptu pustíte a budete na výsledok patrične hrdí, nezabudnite svoj kuchársky um zvečniť a označiť nás na Instagramu alebo použiť hashtag #fitdayrecepty.