Vláknina: Nestráviteľná, ale nevyhnutná pre naše zažívanie

Nájdeme ju v strukovinách aj obilninách a denne by sme jej mali prijať asi 30 gramov. Aj keď vlákninu nedokáže ľudský organizmus stráviť prináša veľa benefitov nielen pre tráviace ústrojenstvo, ale aj pre celkové fungovanie organizmu.

Kam vlákninu zaradiť

Hoci sa to môže zdať prekvapivé, vlákninu radíme medzi polysacharidy, teda sacharidy s veľkým množstvom cukrových jednotiek, ktoré uvoľňujú energiu postupne.

Samotná vláknina je potom dôležitou súčasťou stravy, ktorá je však pre ľudský organizmus zle stráviteľná.

Rozlišujeme dva typy vlákniny:

  • rozpustná
  • nerozpustná

Rozpustná vláknina

Tento typ má schopnosť absorbovať vodu, napučiavať a fermentovať v tráviacom trakte. Tým postupne uvoľňuje do organizmu cukry, nadobúda na objeme a pomáha k pocitu sýtosti.

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina v tele nefermentuje ani nie je zdrojom energie, aj napriek tomu je veľmi dôležitý pre ľudský organizmus. Tým že zvyšuje svoj objem, napomáha ku kratšiemu zotrvanie odpadových látok v črevách a ľahšiemu vyprázdňovanie.

 

Potraviny bohaté na vlákninu - ovocie, zelenina, strukoviny, semienka, orechy

 

Vlákninu nájdete nielen v ovsených vločkách

Vlákninu nájdeme v celom zástupe potravín. Najmä v celozrnných výrobkoch, strukovinách, ovocí, zelenine, orechových plodoch a semienkach.

Dalo by sa tak povedať, že ak jeme dostatok ovocia a zeleniny, máme dostatok vlákniny. Ale ako už tomu býva, obsah vlákniny se líšia. Vysokým obsahom sa pýši najmä ovsené vločky, ktoré obsahujú na 100 gramov asi 10 gramov vlákniny, zelenina potom obsahuje asi 2 gramy na 100 gramov.

Zdroje rozpustnej a nerozpustnej vlákniny

Rozpustná vláknina:

  • strukoviny (fazuľa, hrach, sója)
  • semienka (ľan)
  • ovos, raž, jačmeň
  • z ovocia - jablká, banány a bobule
  • zo zeleniny - brokolica, mrkva, koreňová zelenina
  • zemiaky (šupka obsahuje nerozpustnú vlákninu)

Nerozpustná vláknina:

  • celozrnná jedla s obsahom najmä šupiek
  • kapsuly a semienka ľanu (rozpustná i nerozpustná vláknina)
  • obilné šupky, otruby
  • orechy a semená
  • hnedá rýža
  • zo zeleniny - zelené fazule, karfiol, cuketa, zeler
  • šupky niektorých druhov ovocia a paradajok

 

Ovsené vločky v drevenej miske s lyžicou

 

Prečo je vláknina dôležitá pre naše zdravie a odporúčania EÚ

Ako už bolo povedané, vláknina je veľmi prospešná pre trávenie ľudského organizmu. Postupne uvoľňuje sacharidy do organizmu, a tým podporuje pocit sýtosti, ale tiež uľahčuje trávenie a odbúravanie odpadových látok. Skvele sa tak hodí pri najrôznejších diétnych programoch.

Európska únia odporúča pre zdravý životný štýl skonzumovať asi 30 gramov vlákniny denne, u detí od druhého roku života je to 5 gramov + počet gramov zodpovedajúcich veku dieťaťa.

  • predlžuje pocit sýtosti
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • ovplyvňuje rýchlosť vstrebávania živín
  • pozitívne ovplyvňuje stav ďasien a výskyt zubného kazu
  • pomáha pri zápche, žlčníkových ťažkostiach a hemoroidoch
  • pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi
  • využitie pri redukčných diétach
  • zväčšuje objem trávené potraviny

Pretože vo Fit-day je pre nás zdravý životný štýl všetkým, nezabúdame v našich výrobkoch ani na obsah kvalitnej vlákniny.

Napríklad s každou porciou zeleného smoothie detox prijme vaše telo 4,1 gramov vlákniny, zatiaľ čo s porciou čokoládového proteínu Premium doplníte gramov hneď 5. Ako zdroj vlákniny zároveň poslúži v mnohých prípadoch aj naše superpotraviny, ktoré sa hodia do smoothie a čerstvých štiav alebo ako prísada do pečenia, varenia a raňajkových zmesí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.