Vláčne cesto a lahodná horká čokoláda doplnené o chuť a vôňu sladkých citrusov. Že vám táto kombinácia znie viac než dobre? Potom je pre vás náš jednoduchý recept na o triedu vylepšené brownies ako stvorený.
Čo je sladké navyše automaticky nie je synonymom pre nezdravé. Na múčniku si môžete pochutiť aj bez pridaného cukru s dávkou proteínu navyše.
Keď si k tomu pripomenieme, čo všetko obľúbené pomaranče obsahujú:
- veľké množstvo vitamínu C a niektoré vitamíny skupiny B,
- minerály ako vápnik, draslík, horčík a železo,
- množstvo vlákniny,
- a konečne betakarotén s antioxidačnými účinkami,
… je jasné, že toto maškrtenie sa obíde bez previnilých pocitov.
Recept na voňavé čokoládové brownies s karamelizovaným pomarančom
Ingrediencie:
3 vajcia
1 polievková lyžica kvalitného kakaového prášku
1–2 pomaranče
70 g kokosového oleja
100 g špaldovej celozrnnej múky
30 g nasekaných obľúbených orechov (napr. lieskové)
45 g Fit-day proteín Premium čoko-pomaranč
180 g medu
250 g kvalitnej horkej čokolády
štipka soli
nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
+ drvené kakaové bôby na dozdobenie podľa chuti
Postup:
Kokosový olej rozpustíme v hrnci spolu s čokoládou a zmes necháme vychladnúť. V mise vyšľaháme vajcia s medom a v ďalšej samostatnej miske premiešame kakao, soľ, múku, proteín, orechy a pomarančovú kôru a všetko pridáme k už vychladnutej čokoládovej zmesi. Ingrediencie zapracujeme, dokiaľ nevznikne jemné cesto.
Pripravené cesto necháme chvíľu odpočívať a medzitým si pripravíme karamelizované pomaranče. Umyté pomaranče nakrájame na kolieska, na panvici na najnižšom stupni rozpustíme trošku medu a pomarančové kolieska necháme krátko karamelizovať z oboch strán, dokiaľ med nezhnedne.
Na dno pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie vlejeme cesto a kladieme na neho skaramelizované pomaranče. Formu vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme polhodiny pri 180 °C.
Po vychladnutí môžeme brownies dozdobiť drvenými kakaovými bôbmi alebo hoblinami čokolády.