Nahradiť biely rafinovaný cukor, ktorý je často označovaný za zabijaka štíhlej línie a pevného zdravia, nemusí byť až také zložité. Existuje viacero zaujímavých možností, medzi ktoré patrí aj panela čiže rapadura. Už ste o o nej počuli?
Panela je 100 % prírodnou alternatívou bežných sladidiel. Vyrába sa zo surovej šťavy vylisovanej z čerstvo zozbieraných stoniek cukrovej trstiny. Jej chuť je príjemne karamelová s ovocnými tónmi.
Rozdiel medzi panelou a trstinovým cukrom – melasa zostáva
Nie je panela to isté ako trstinový cukor? Pýtate sa. A vaša dedukcia je oprávnená, veď hovoríme o sladidlách vyrobených z rovnakej suroviny – cukrovej trstiny. Ta dorastá do výšky až 6 metrov, podobá sa bambusu a pestuje sa najmä v tropických a subtropických oblastiach (najväčší producenti: Brazília, India, Čína a Thajsko). Dreň steblá trstiny obsahuje až 20 % cukru.
Zatiaľ čo spracovanie trstinového cukru sa v mnohých ohľadoch veľmi nelíši od výroby bežného cukru a dochádza k čiastočnému alebo úplnému oddeleniu melasy, lepkavého sirupu tmavej farby bohatého na živiny, panela prechádza šetrnejším, tradičným spracovaním bez použitia chemických procesov.
Celý proces výroby panely je jednoduchý: zo stoniek cukrovej trstiny sa lisuje šťava, ktorá sa potom odparuje, mení na hustý sirup a lisuje sa do blokov. Tie sa následne zlehka rozdrvia na malé valčeky. Panela navše nie je ani čiastočne zbavená podielu melasy, ktorá jej okrem iného dodáva typickú zlatistú farbu.
Panela ako zdravšia verzia sladenia vďaka obsahu vitamínov a minerálov
Keďže panela je čistý produkt, ktorý neprechádza rafináciou ani bielením a je bohatý na vyššie spomínanú melasu, obsahuje nezanedbateľné percento účinných látok a živín. Nechýbajú v ňom vitamíny vrátane vitamínu A, vitamínov skupiny B, vitamínov C, D a E ani minerály, ako sú mangán, chróm, draslík, vápnik, železo, horčík a zinok.
Panelu tvorí:
- sacharóza (približne 80 %)
- glukóza, fruktóza
- vitamíny (uvedené vyššie)
- minerály (uvedené vyššie)
Vďaka svojmu zloženiu je odborníkmi často označovaná za jeden z najlepších spôsobov sladenia. Glykemický index panely je približne 35.
Ak porovnáme s panelou klasický biely cukor, ktorý prechádza rafináciou, zistíme, že nemá žiadnu výživovú hodnotu, to znamená, že nie je zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny alebo bielkovín.
Panela vo Fit-day proteínových kašiach
Ako zaradiť panelu do svojho jedálnička? Hravo! Stačí len nahradiť klasickú bielu verziu milovanej ingrediencie, na ktorej si máme tendenciu vypestovať závislosť, v pomere 1:1 – panela má totiž rovnakú sladivosť ako biely cukor. Hodí sa do dezertov, ako aj na prípravu sladkých raňajok alebo obedov.
Panelu čoby kvalitné prírodné sladilo sme sa vo Fit-day rozhodli pridávať aj do našich raňajkových kaší s MCT olejom a obsahom vlákniny, ktoré prídu vhod nielen športovcom a aktívne žijúcim jedincom, ale napríklad aj deťom a alergikom. Na výber je z troch príchutí: banán-čokoláda, kokos-vanilka a jablko-škorica.